TALENCIARNIA  KULINARNA

"KOSZAŁKOWE  KUCHCIKOWO I"

 

W trakcie zajęć Krasnoludki będą kształcić swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznawać zasady prawidłowego odżywiania się, które są niezbędne w dorosłym życiu.
Będą doskonalić umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD,

który ułatwia pracę w kuchni.
Ponad to w czasie zajęć przedszkolaki będą kształcić umiejętności współpracy w grupie, czerpać radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonalić umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych potraw.
W trakcie zajęć dzieci będą uczyć się pieczenia prostych ciast, ciasteczek, przyrządzania deserów, przygotowywania kanapek, sałatek i surówek oraz doskonalić umiejętności nakrywania do stołu, ozdabiania go, a także kulturalnego zachowywania się przy nim.

 

 

Koreczki owocowa        Koktajl owocowy z kaszą jaglaną          Zielona sałatka warzywna     Żółta sałatka owocowa  

Pierniki         Pasta kanapkowa         Mus truskawkowo-bananowy z ryżem       Koreczki karnawałowe

Nutella z awokado,      Tęczowy deser,         Wiosenna kanapka na twarożku

 

 

 

KORECZKI  OWOCOWE

Pierwsze zajęcia w "Koszałkowym Kuchcikowie" tradycyjnie odbyły się w towarzystwie rodziców. Tego dnia rodzinki wykonywały owocowe koreczki, tworząc smakowicie wyglądające i smakujące owocowe jeżyki.

 

GRUPA A

     

     

GRUPA B

           

 

 

KOKTAJL  OWOCOWY  Z  KASZĄ  JAGLANĄ

Podczas pierwszego samodzielnego spotkania kulinarnego, krasnoludki wykonywały koktajl owocowy na bazie mleka i kaszy jaglanej. To był bardzo pyszny, pożywny i zdrowy deser, który zniknął w krasnoludkowych brzuszkach w oka mgnieniu!

 

GRUPA B

                   

   

     

 

 

ZIELONA  SAŁATKA  WARZYWNA

Na kolejnym spotkaniu w Kuchcikowie, Krasnoludki wykonywały zieloną sałatkę warzywną z ziemniakami.  Znalazły się więc w niej zielony groszek, ogórek konserwowy i kiszony, szczypior, oraz "trochę mniej zielone" :) jabłuszko i ziemniaki. Do tego dzieciaki samodzielnie wykonały "majonez" do polania sałatki.

Chociaż wiadomo, że dzieci zielone lubią, ale nie koniecznie na talerzu, to znalazło się wielu odważnych, którzy postanowili zjeść to, co sami przyrządzili.

Okazało się, że zielone na talerzu to całkiem niezła potrawa!

 

GRUPA A

         

     

   

GRUPA B

           

   

     

 

 

ŻÓŁTA  SAŁATKA  OWOCOWA

Po zielonym, przyszedł czas na kolor żółty. Kolejnym wyzwaniem Krasnoludków była żółta sałatka owocowa. Tak więc na deskach pojawiły się pomarańcze, kaki, banany i ananasy. Uzupełnieniem sałatki był ryż, również żółty (zabarwiony kurkumą) oraz sosik miodowo-cytrynowy. To że sałatka była pyszna, świadczyły oblizujące się dzieci :) i pusta miska!!!

 

GRUPA A

     

         

GRUPA B

               

   

 

 

PIERNIKI

Święta Bożego Narodzenia bez pierników? To niemożliwe! Dlatego też, tradycyjnie już na kuchcikowie, Krasnoludki zakasały rękawy i zabrały się do wypieku tych smakowitych świątecznych rarytasów!

 

GRUPA A

 

             

   

GRUPA B

                   

 

 

PASTA  KANAPKOWA

Na kolejnych zajęciach poszły w ruch noże i blender.

Krasnoludki wykonywały pastę warzywną z drobiem.

Choć początkowo przedszkolaki miny miały nie tęgie, to w efekcie własnoręcznie wykonana pasta - nawet warzywna :) - szybko zniknęła z talerzyków.

 

GRUPA A

       

   

   

GRUPA B

 

                   

 

 

MUS  TRUSKAWKOWO-BANANOWY  Z  RYŻEM

Jedną z ulubionych przedszkolnych potraw wszystkich Krasnoludków jest ryż z musem bananowo-truskawkowym. A że to nie trudne do przyrządzenia danie, przekonały się dzieciaki na jednym ze styczniowych zajęć w Koszałkowym Kuchcikowie.

 

GRUPA A

               

   

 

GRUPA B

             

 

 

KORECZKI   KARNAWAŁOWE

Karnawałowe bale bez pysznych przekąsek? Niemożliwe!

Krasnoludki postanowiły wykorzystać okazję i wykonały pyszne koreczki karnawałowe.

Z takimi przekąskami nawet impreza urodzinowa będzie udana!

 

GRUPA A

               

GRUPA B

                 

 

 

NUTELLA  Z  AWOKADO

Czy ktoś zna dziecko, które nie lubi nutelli..? Raczej nie!

Krasnoludki wykonały jej zdrowszą wersję, bo użyły do jej wykonania awokado, banany, kakao i odrobinkę miodu. Efekt wyśmienity!

GRUPA A

         

 

   

GRUPA B

         

 

 

TĘCZOWY  DESER

W tym roku, mali kucharze wykonują dużo potraw, w których wykorzystują owoce.

Tym razem do owoców (mandarynek i owoców lasu) dołączył jogurt oraz ryżowe i owsiane mussli z dodatkiem owoców suszonych, które dzieciaki nakładały warstwami do pucharków.

Efektem pracy był wspaniale wyglądający i jeszcze lepiej smakujący :) tęczowy deser.

 

GRUPA A

     

   

       

 

GRUPA B

 

                   

 

WIOSENNA KANAPKA NA TWAROŻKU

 Kolejne spotkanie w koszałkowym kuchcikowie obywało się w iście wiosennej atmosferze. Wiosna za oknem i wiosna na talerzu. Bohaterami warsztatów były: twarożek, rzodkiewka, zielona cebulka, pomidorek i ogórek.

 

GRUPA A

 

         

GRUPA B

 

Te i wiele innych rzeczy spisał Wasz

Koszałek  Opałek

 

 

                                                                                                   

Przedszkole Samorządowe Nr 127     ul. Komandosów 13 30-334 Kraków     

tel./fax (012) 266-87-63           przedszkole127krakow@interia.pl